Anahata Chakra

ANAHATA CHAKRA

wanneer je je hartchakra opent, laat je woede, jaloezie en angst los – en maak plaats voor liefde en mededogen 

Het vierde chakra bevindt zich in het midden van de zeven chakra’s met drie beneden en wordt ook wel het hartchakra genoemd. Het is verbonden met de kleur groen en met het element lucht.  Het bevindt zich in het midden van de borst en omvat het hart, de hartplexus, de thymusklier, de longen en borsten. Het regeert ook het lymfestelsel. Het Sanskrietwoord voor het vierde chakra is Anahata wat ongeslagen of ongedeerd betekent. De naam geeft aan dat onder de pijn en verdriet van ervaringen uit het verleden een pure en spirituele plaats ligt waar geen pijn bestaat. Als je hartchakra open is stroom je van liefde en mededogen, vergeef je snel en accepteer je anderen en jezelf. Een gesloten hartchakra kan ruimte bieden voor verdriet, woede, jaloezie, angst voor verraad en haat jegens uzelf en anderen.

Kies de essentie van Anahata
Sommige mensen kiezen ervoor om in de plaats van verdiet te leven. Ze zijn in het verleden gekwetst door ouders, broers en zussen, klasgenoten of liefdes. Misschien herken jij dat.  Gekwetst raken is onvermijdelijk maar jij mag kiezen wat je met die pijn doet. Soms kiest men ervoor om de ander waardoor men gekwetst is ook pijn te doen ter voldoening. Toch leeft dat niet vanuit een plaats in Anahata. De persoon die anderen pijn doet, komt uit een plaats van angst, onwetendheid of haat, die allemaal duiden op een gesloten hartchakra. Wanneer je gekwetste gevoelens uit je verleden of heden tegenkomt, kun je ervoor kiezen om ze volledig te voelen en ze los te laten of vast te houden. Door ze los te laten, kun je je hart openen voor nieuwe mensen en nieuwe ervaringen met compassie, liefde en begrip.

Vasthouden aan gekwetste gevoelens koestert negatieve emoties en sluit je af van kansen om lief te hebben. Loslaten is dus van belang. Yoga en meditatie gericht op de stroom en balans van het hartchakra zijn enorm ondersteunend hierin. Wanneer je gekwetste gevoelens uit het verleden of heden tegenkomt, kun je ervoor kiezen om ze volledig te voelen en ze los te laten of vast te houden. Door ze los te laten, kun je je hart openen voor nieuwe mensen en nieuwe ervaringen met compassie, liefde en begrip. Vasthouden aan gekwetste gevoelens koestert negatieve gevoelens en sluit je af van kansen om lief te hebben en te dienen.