Vishuddha Chakra

Leer te luisteren en jezelf uit te drukken vanuit een hogere vorm van communicatie via het keelchakra. Als deze in balans is, is het gemakkelijker om eerlijk te zijn voor jezelf en anderen

Het vijfde chakra, Vishuddha, is het eerste van de drie spirituele chakra’s. In het gebied van de keel regelt het de anatomische gebieden van de schildklier, bijschildklier, kaak, nek, mond, tong en strottenhoofd. Wanneer dit chakra in balans is spreek en luister je vanuit een hogere vorm van communicatie. Je durft je waarheid te spreken en aan te geven wat je nodig hebt. Ook het kunnen luisteren naar de ander is een kwaliteit van het keelchakra. Geloof en begrip combineren de essentie van de betekenis van de Vishuddha chakra. Het element is ether of ruimte,  het zintuig is horen en de kleur blauw.

Het vijfde Chakra staat in verbinding met het laten horen van jezelf, klanken maken, zingen. Het geluid is hoorbaar. Je durft jezelf te laten horen, aan te geven wie je bent en wat je nodig hebt.

Bepaal je hoogste waarheid

Authentieke expressie is niet iets dat gemakkelijk komt. Er is een dans tussen zeggen wat je bedoelt en tactvol of diplomatiek blijven. Vaak is het makkelijker te zeggen wat de ander wil horen in plaats van de waarheid te spreken. Angst voor afwijzing speelt hierbij een grote rol.
Het balanceren van de lagere chakra’s helpt je voor te bereiden op dit communicatieniveau. Als je balans brengt in het 1e en 2e chakra kun je angst overwinnen en het 3e chakra helpt je om je persoonlijke kracht te voelen en het vertrouwen te hebben om jezelf te uiten. Weten wat er in je hart zit.

Zingen, chanten, neurien en hardop lezen zijn prachtige manieren om dit chakra te balanceren. In je yoga practice kun je de kameel, brug, schouderstand en ploeg doen. Deze houdingen stimuleren de schildklier en bijschildklieren en brengen energie naar het gebied van de keel.